Buna Socăciţa

A fost odată ca niciodată, într-un ținut de poveste, o bucătăreasă atât de bună încât vestea ajunsese chiar și la urechile regelui.

Respectată pretutindeni pentru munca ei, aceasta era invitată de săteni să gătească la nunți și botezuri. Adesea era invitată și de către rege să își ofere serviciile culinare la castel. Fiindcă o bucătăreasă atât de bună ca ea nu exista niciunde, regele o răsplătea cu monede de aur.

Deși rețetele ei erau cunoscute în tot ținutul, nimeni nu reușise niciodată să gătească mâncăruri la fel de gustoase. Căpătând numele de „buna socăcița”, aceasta își arăta măiestria în întreaga gospodărie. 

Casa ei era de un albastru autentic, așa cum simțea ea că era firesc. Glasul îi era cald, iar pe chipul blând i se citea viața trăită cu înțelepciune. Nu era zi în care să nu fie terminate treburile în gospodărie la fel cum nu era zi în care să nu-și asorteze șorțul cu baticul sau cu opincile. 

În cămara cu bunătăți se odihneau borcane de toate formele și culorile, pe care buna socăcița le pregătea cum știa mai bine. Preferatele ei, mirodeniile, erau așezate la loc de cinste în borcane cu capac, fiecare având eticheta sa. Nu ducea lipsă nici de ierburi de leac, pe care le legase cu sfoară și le agățase la îndemână. Miresmele din cămara socăciței erau atât de încântătoare încât păreau desprinse din altă lume.

Legenda spune că mâncărurile ei erau gătite cu mirodenii alese, acesta fiind motivul pentru care erau atât de speciale. Oamenii din ținutul în care aceasta a trăit încă mai pomenesc de bucatele ei. 

CIS Condimente reînvie legenda și lansează gama Buna Socăcița, în onoarea celei care a transmis mai departe tradițiile culinare românești. Mulțumită ei ne putem bucura și astăzi de mâncăruri cu savoarea de altădată. Tradițiile, obiceiurile și folclorul sunt comori inestimabile, care ne definesc ca popor, făcându-ne unici și nemuritori.